Mutfakta ızgara keyfi yapabilmenizi sağlayan döküm tava modelleri
ağırlığı, kalitesi ve özellikle et yemeklerine kattığı lezzetle tanınıyor. Bakımı
biraz zahmetli olduğu için tercih etmeyenlerin nasıl bir lezzetten mahrum
kaldığı tahmin dahi edilemez. Aklınızda soru işareti kalmaması için döküm tava hakkında tüm bilgileri
paylaşmak istiyorum.
Döküm Tava Nasıl Hayatımıza Girdi?
19. yüzyılda yemekler doğrudan ateşin üstünde
pişirilmekteydi. Bu yüzden insanlar ateşe karşı dayanıklı bir malzemeye ihtiyaç
duydu. İşte Döküm ürünler tam da bu şekilde mutfaklara konuk oldu. Fakat
ocakların üretilmesiyle pişirme alışkanlıklarında da değişiklikler yaşandı.
Özellikle çelik ve teflon malzemeli ürünlerin hayatımıza girmesiyle döküm biraz
geri planda kaldı ama yeri hep ayrı oldu bizim için...
Dökme demirden üretilen bu ürünler yüksek ısıya
dayanabiliyor. En belirgin özellikleri ise döküm tava ile
pişen yemeklerin lezzetini koruması ve ısıyı tavanın her bölümüne eşit şekilde
yayması. Ayrıca döküm ürünler fırında kullanılabileceği gibi ocak üzerinde de
yüksek ısıda herhangi bir sıkıntı yaşamadan pişirme yapabiliyor.
Ürünün sağlamlığını ve kalitesini anladıktan sonra ne kadar
sağlıklı olduğunu da söylemek gerekiyor. Kıyaslama yapacak olursak toprak
kaplar, paslanmaz çelik gibi listenin sağlık sıralamasında ilk sırayı döküm tava ve tencereler alıyor.
Üzerinde pişirmek istediğiniz yemeklerde ve özellikle etlerde fazla suyun
salınmasına engel olmak için bir tabaka oluşuyor. Bu sayede su içeride kalıyor
ve hem lezzet korunmuş hem de sağlıklı bir pişirme elde edilmiş oluyor. İçerisinde
herhangi bir kanserojen madde bulunmadığı için sağlığa zararı olmadığı
gibi çeşitli faydaları da bulunmaktadır.
Döküm Tava Nasıl Kullanılır ve Saklanır?
Döküm gereçleri iki farklı gruba ayırabiliriz. İlk grup döküm
tava ve tencereler kaplamasız, diğer grup ise emaye kaplı olanlar.
Kaplamasızların kullanımı ve saklaması, kaplamalılara göre biraz daha zordur.
Fakat bu ürünleri de sağlıklı ve güvenli bir şekilde uzun yıllar
kullanabilmek için oldukça pratik bir işlem bulunuyor. "Seasoning" olarak bilinen bu işlem
sayesinde kaplanmamış olan döküm gereçlerin daha lezzetli pişirme yapmasını
sağlarken dayanıklılığını da artırıyor. Hatta yeni satın aldığınız döküm tava ve tencerelerini
kullanmadan önce mutlaka fırınlamanız önerilmektedir.
- Seasoning işlemini kabaca anlatacak olursak, önce döküm tava veya tencereyi deterjan ve bulaşık süngeri kullanarak temizleyin ve durulayın.
- Kağıt havlu kullanarak yavaş hareketlerle suyunu alın.
- Sonrasında ısıya dayanıklı bir yağ (zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı vb) kullanarak iç kısmını güzelce yağlayın.
- Önceden ısıtılmış fırın içerisine ters biçimde 1 saat koyup döküm tava veya tencerenizi 180 - 200 derecede pişirin.
- Sonrasında fırını kapatın. Fakat fırından çıkarmadan 1.5 saat kadar dinlenmesini ve soğumasını bekleyin.
- Bu işlem sonrasında artık döküm gereçleriniz çok daha dayanıklı hale gelecek.
Birbirinden kaliteli döküm tava modellerini incelemek için: https://www.tacev.com.tr/dokum-tava/
internet adresini ziyaret edebilirsiniz.
Yorum Gönder